
DCRM 2025
- Beatrixtheater Utrecht
- 6 november 2025 09:00 - 7 november 2025 17:00
Parallel sessie C
Als revalidatiearts weten we hoe belangrijk een actieve leefstijl is voor herstel en gezondheid van revalidanten. De laatste jaren is hiervoor steeds meer aandacht, maar die aandacht staat onder druk. Er is vaak discussie over in hoeverre we als MSR verantwoordelijk zijn voor leefstijlbehandeling. Daarnaast maakt de steeds kortere behandelduur langdurige begeleiding onmogelijk. Tenslotte zijn er zoveel verwijsopties, dat verwijzers vaak door de bomen het bos niet meer zien.
In deze workshop dagen we je uit om na te denken over jouw professionele rol bij stimulering van een actieve leefstijl. Wat hoort wél en wat juist niet bij MSR? Je krijgt praktische handvatten om in weinig tijd het gesprek over actieve leefstijl te voeren en om eenvoudig door te verwijzen naar passend regionaal sport-/beweegaanbod. Daarbij leer je ook met wie je slim kunt samenwerken, zodat de belasting klein blijft, maar de impact groot: ‘less is more’ in de praktijk.
Leerdoelen:
Na afloop van deze workshop
- Weet je hoe je in korte tijd een effectief gesprek voert in de spreekkamer over duurzaam bewegen/sporten;
- Kun je gericht en eenvoudig doorverwijzen naar passend regionaal sport-/beweegaanbod;
- Weet je met welke professionals je kunt samenwerken om leefstijlzorg slim en werkbaar te organiseren.
Programma:
- Introductie: Janneke Haisma
- Discussie over de rol van de revalidatiearts en MSR in gezond beweeggedrag: Martin Fluit
- Presentatie en rollenspel over het voeren van een gesprek over leefstijl in de spreekkamer: Esther Ilmer
- Intermezzo: deelnemers gaan zelf actief aan de slag
- Interactieve presentatie over samenwerking met het netwerk van Uniek Sporten en doorverwijzing naar regionaal sport-/beweegaanbod: Arjo Wijnhorst en Mike Wigink
- Conclusie en take home message
De workshop wordt georganiseerd door de Werkgroep VRA Bewegen en Sport (WVBS: Drs. Desi Stokman-Meiland, Drs. Biko Blommestein, Drs. Martin Fluit, Dr. Rita van den Berg-Emons).
Voorzitter workshop:
Dr. Janneke Haisma
Sprekers:
- Drs. Martin Fluit. Titel: ‘Duurzaam gezond beweeggedrag: waar begint en eindigt de rol van de revalidatiearts en MSR?’
- Drs. Esther Ilmer. Titel: ‘Hoe voer je een effectief leefstijlgesprek in de spreekkamer?’
- Arjo Wijnhorst &Mike Wigink. Titel: ‘Samen sterk in sporttoeleiding’
Living labs bieden de mogelijkheid voor samenwerking tussen hoger onderwijs, zorginstellingen en bedrijven, met de nadruk op innovaties in ’real-life’ om gezamenlijk de gezondheidszorg van de toekomst te creëren en zorgprofessionals van de toekomst op te leiden.
Zowel Adelante als Rijndam hebben een living lab waarin onderwijs, onderzoek, innovatie en zorg samenkomen. Onderwijs sluit aan op de zorgpraktijk en innovatievragen worden in studentprojecten samen met diverse stakeholders opgepakt. Vaak middels pilots om te verkennen of iets werkt, wat ingangen biedt voor verdere doorontwikkeling of implementatie. Deze laagdrempelige ‘real-life’ innovaties dragen bij aan vernieuwing van zorg. Patiënten dragen actief bij en profiteren doordat de laatste inzichten snel worden toegepast in de zorgpaden. De zorginstelling heeft meerwaarde doordat docenten en studenten ondersteunen bij zorginnovatie projecten en de onderwijsinstelling profiteert door de nauwe samenwerking tussen onderwijs en dagelijkse zorgontwikkelingen waardoor studenten steeds beter worden voorbereid op toekomstig werk.
Leerdoelen:
- Hoe kunnen living labs bijdragen aan passende revalidatiezorg?
- Hoe kunnen we beter inspelen op de snelle technologische ontwikkelingen met living labs?
- Hoe dragen living labs bij aan de uitdagingen van de stijgende/complexere zorgvraag en personele tekorten?
- Wat zijn de successen en uitdagingen van living labs vanuit zowel onderwijs als revalidatiezorg?
Programma:
- Introductie Revalidatie Innovatie Lab Zuyd/Adelante/UM (10 min); Thijs van Meulenbroek
- Introductie Living Lab Rijndam? (10 min) ; Bram Onneweer
- Interactieve werkvorm middels de methodiek van het Wereldcafé ((60 min; 20 min per onderdeel):
Methodiek Wereldcafe zorgt ervoor dat in een korte tijd kennis ervaringen en standpunten opgehaald en gedeeld met elkaar kunnen worden. In de ruimte worden afzonderlijke tafels met flipovers verspreid waarop verschillende thema’s besproken worden. De deelnemers in de sessie verspreiden zich over de tafels en wisselen ervaringen en ideeën uit. Per tafel is een stamgast (procesbegeleider), deze legt de spelregels uit en bewaakt de tijd. Na 20 min wisselen de deelnemers van thema. Stamgast blijft en ontvangt de nieuwkomers en bespreekt de vorige ronde (5 min). De gesprekken gaan verder voortbordurend op datgene wat al geschreven is. Deze cyclus herhaalt zich totdat alle thema’s besproken zijn. Als afsluiting volgt er een plenaire terugkoppeling van het thema door de stamgast.
o Innovatiethema 1 (technologie); Bram Onneweer
o Innovatiethema 2 (digitale zorg); Renée van den Heuvel
o De kansen en belemmeringen van Living labs in de revalidatiegeneeskunde; Milou Dupuits - Afsluiting (10 min); Ivan Huijnen
Sprekers:
- Dr. Thijs van Meulenbroek, fysiotherapeut en senior onderzoeker Adelante Groep en Maastricht University.
- Milou Dupuits MSc, docent-onderzoeker Zuyd Hogeschool
- Dr. Renée van den Heuvel, docent-onderzoeker Zuyd Hogeschool
- Dr. Ivan Huijnen, directeur kenniscentrum Adelante Groep, senior onderzoeker Maastricht University, bijzonder Lector Zuyd Hogeschool: Passende revalidatiezorg
- Dr. Ir. Bram Onneweer, beleidsadviseur innovatie en living lab coordinator bij Rijndam Revalidatie
Waardegedreven revalidatiezorg biedt kansen om betere, doelmatiger en patiëntgerichtere zorg te leveren: Less is more in de praktijk. Landelijke initiatieven als Revalidatie Impact, het Revalidatieregister en het onderzoeksproject MUREVAN leveren steeds meer inzicht in behandelingen en waardevolle uitkomstdata op, die het mogelijk maken om revalidatiezorg continu te verbeteren. In dit minisymposium brengen we deze ontwikkelingen samen en tonen we hoe deze data in de praktijk gebruikt worden om keuzes te onderbouwen en revalidatiebehandelingen te optimaliseren.
Aan de hand van concrete voorbeelden uit de Santeon ziekenhuizen en het REVION CVA verbeterteam laten we zien hoe een datagedreven aanpak leidt tot inzichten, betere afstemming tussen zorgverlener en patiënt en minder ongewenste praktijkvariatie. Dit mini-symposium biedt een update van de stand van zaken in waardegedreven revalidatie, inspireert tot adoptie van uitkomstgerichte werkwijzen en laat zien hoe data daadwerkelijk bijdragen aan zinvolle zorg.
Leerdoelen:
- Inzicht krijgen in recente ontwikkelingen rond waardegedreven revalidatiezorg in Nederland
- Begrijpen van de toegevoegde waarde van patiëntgerapporteerde uitkomsten (PROMs)
- Inspiratie opdoen voor toepassing van datagedreven inzichten in de eigen praktijk
Programma:
- Introductie – Dr. Joris de Graaf (5min)
- Presentatie “Keuzehulp CVA in Santeon: uitkomstinformatie als basis voor gedeelde besluitvorming” – Prof. dr. Renske van den Berg-Vos (20 min). Deze presentatie geeft een inspirerend voorbeeld uit de neurologie weer waarin uitkomstdata geleid hebben tot een concreet hulpmiddel voor patiënten en zorgverleners.
- Presentatie “Wat levert revalidatie op? Inzichten vanuit het MUREVAN-project vanuit zowel patiënten- als zorgverlenersperspectief” – Bianca Mourits (15 min). Deze presentatie toont recente onderzoeksresultaten over PROMs in de revalidatie; inclusief ervaringen van patiënten met PROMs.
- Presentatie “Van data naar dialoog: spiegelgesprekken in de revalidatiezorg”– Sanne Heintzbergen (20 min). Deze presentatie deelt eerste ervaringen met spiegelgesprekken waarin revalidatie-instellingen uitkomsten- en behandeldata delen en bespreken om gezamenlijk de kwaliteit en doelmatigheid van zorg verder te verbeteren voor de patiënt (op basis van het Revalidatie Impact Scores dashboard en de Revalidatieregister dashboards).
- Presentatie “Eerste ervaringen van het REVION CVA verbeterteam: verbeteren door te leren van elkaar op basis van uitkomsten, procesindicatoren en case mix variabelen”– Dr. Diana Oosterveer (15 min). Deze presentatie deelt eerste ervaringen met een verbeterteam binnen de MSR waarin scorekaarten worden opgesteld en op basis daarvan betere en doelmatigere CVA-revalidatiezorg wordt nagestreefd.
- Interactieve discussie met panel en publiek (15 min).
Sprekers:
- Voorzitter: dr. Joris de Graaf (revalidatiearts en clinical scientist, UMC Utrecht)
- Prof. dr. Renske van den Berg-Vos (neuroloog OLVG en bijzonder hoogleraar vasculaire neurologie) – “Keuzehulp CVA in Santeon: Uitkomstinformatie als basis voor gedeelde besluitvorming”
- Bianca Mourits (PhD student, De Hoogstraat/UMC Utrecht) – “Wat levert revalidatie op? Inzichten vanuit het MUREVAN-project vanuit zowel patiënten- als zorgverlenersperspectief”
- Sanne Heintzbergen, MSc (directeur Stichting Revalidatie Impact, zij neemt ook waar voor Mirna van Straten MSc, programmamanager Revalidatieregister) – “Van data naar dialoog: spiegelgesprekken in de revalidatiezorg”
- Dr. Diana Oosterveer (revalidatiearts en onderzoeker, Basalt) – “Eerste ervaringen van het REVION CVA verbeterteam: verbeteren door te leren van elkaar op basis van uitkomsten, procesindicatoren en case mix variabelen”
In de (kinder)revalidatie in Nederland zijn talloze meetinstrumenten en interventies beschikbaar, van breed toepasbare methoden tot specialistische tools voor specifieke doelgroepen. Maar wat als het huidige aanbod niet volstaat? Wat als er voor andere doelgroepen, of in het buitenland wel geschikte instrumenten bestaan? Wat heb je nodig om deze instrumenten voor jouw doelgroep te kunnen gebruiken? Hoe maak je het geschikt voor een andere leeftijd/doelgroep, hoe pak je de vertaling aan, en hoe zit het met de rechten voor gebruik?
Het zorgvuldig vertalen en aanpassen van bestaande meetinstrumenten/interventies kan de kwaliteit van zorg in de (kinder)revalidatie verbeteren. In onze visie moeten we gebruik maken van bestaande waardevolle internationale of doelgroep-specifieke interventies en deze makkelijker en sneller beschikbaar maken. Dit versnelt de toegang tot kennis en innovatieve zorg, zonder in te leveren op zorgvuldigheid of relevantie. Uiteindelijk zorgt dit voor meerwaarde voor patiënten – zeker ook kinderen – omdat zij hierdoor de beste, passende, begrijpelijke en effectieve zorg krijgen.
Leerdoelen:
Na het volgen van dit minisymposium heb je inzicht in het proces hoe je bestaande meetinstrumenten/interventies voor een nieuwe doelgroep geschikt kunt maken en heb je praktische tips gekregen vanuit afgeronde en lopende projecten om zelf mee aan te slag te gaan.
Programma:
Allereerst wordt het belang van het gebruik van goed onderbouwde meetinstrumenten en interventies in de (kinder)revalidatie besproken, en gaan we in op wat de opties zijn als geschikte instrumenten ontbreken. Daarbij kijken we verder dan het huidige aanbod: hoe kun je instrumenten die zijn ontwikkeld voor andere leeftijds/doelgroepen, of beschikbaar in een andere taal, geschikt maken voor de Nederlandse (kinder)revalidatie. We gaan in op de afweging tussen het ontwikkelen van iets nieuws of het vertalen en aanpassen van bestaande instrumenten. Vanuit ervaringen met bijvoorbeeld de vertaling van de door CanChild (Canada) ontwikkelde classificatiesystemen en andere instrumenten, scheppen we context en delen we lessen uit het verleden. We bespreken het proces van officiële vertaling, culturele en leeftijdsspecifieke aanpassing (bijvoorbeeld volwassenen<–>kinderen), en de eisen voor intellectuele-eigendomsrechten en toestemming. We laten zien waarom het veranderen van een titel of het toevoegen van een kleurtje niet volstaat. Met concrete praktijkvoorbeelden illustreren we hoe je uitkomstmaten en interventies goed vertaald en/of aanpast en verantwoord implementeert zodat de patiënt toegang heeft tot de juiste zorg, op de juiste plaats, op het juiste moment. Er is ruimte voor actieve participatie om eigen ideeën in te brengen wat kan leiden tot concrete plannen voor nieuwe instrumenten/interventies.
Sprekers en presentaties:
- Voorzitter: Dr. Menno van der Holst, hoofdonderzoeker kinderrevalidatie Basalt, onderzoeker Fysiotherapie/Neurologie Leids Universitair Medisch Centrum: ‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’ inleiding en rationale mini-symposium (10 min)
- Prof. dr. Jan Willem Gorter, hoogleraar kinderrevalidatiegeneeskunde UMC Utrecht en voorheen directeur CanChild bij de McMaster University in Hamilton, Canada (2013-2021): Uitkomstmaten/interventies in de kinderrevalidatie, van het buitenland naar Nederland: ervaringen vanuit CanChild. (15 min)
- Dr. Christine Resch, onderzoeker en universitair docent Maastricht Universiteit: Uitkomstmaten en interventies aanpassen voor gebruik bij kinderen, een kleurtje veranderen is niet genoeg! (15 min)
- Christiaan Gmelig Meyling, promovendus Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde Utrecht, kinderfysiotherapeut De Hoogstraat Revalidatie: Fysieke uitkomstmaten voor de kinderrevalidatie: de ABI-CA en PAMS, ervaringen met vertaling en validatie (10 min)
- Dr. Frederike van Markus, kinderrevalidatiearts en onderzoeker Basalt: Van volwassen programma op locatie naar blended care in de kinderrevalidatie (10 min)
- Dr. Menno van der Holst en Prof. dr. Jan Willem Gorter: ‘Goed gejat of slecht bedacht’ aandacht voor implementatie! (10 min)
- Groepsdiscussie en uitwisselen ideeën (15 min)
- Take Home Messages (5 min)
Neurovisuele stoornissen (NVS) zijn een veelvoorkomend maar onderbelicht gevolg van niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Naar schatting ervaart 50-75% van de mensen met NAH visuele problemen die het dagelijks functioneren ernstig kunnen belemmeren. Toch worden deze stoornissen vaak niet of te laat herkend binnen de revalidatiezorg, waardoor passende zorg uitblijft.
In het onderzoeksproject Ontketende Zorg (start: maart 2025) werken we aan een oplossing. In co-creatie met cliënten en zorgprofessionals ontwikkelen we via een ontwerpgerichte aanpak een zorgpad dat leidt tot tijdige herkenning, passende zorg en betere kwaliteit van leven voor mensen met NVS binnen de medische specialistische revalidatie.
In dit mini-symposium nemen we u mee in de context en impact van NVS en delen onze inzichten over de succesfactoren en knelpunten in de patiëntreis van mensen met NVS. We putten hierbij uit praktijkvoorbeelden en onderzoeksresultaten. Na iedere presentatie is er ruimte voor vragen en discussie, en we sluiten af met een gezamenlijke reflectie.
Leerdoelen:
Na afloop van dit mini-symposium:
- Heeft u inzicht in de impact van NVS binnen de medische specialistische revalidatie;
- Bent u bekend met succesfactoren en knelpunten in de patiëntreis, bezien vanuit cliënt- én zorgperspectief;
- Heeft u kennisgemaakt met het ontwerpgerichte karakter van het onderzoeksproject Ontketende Zorg.
Programma:
- Opening en interactieve peiling – Vera Linde Dol
Introductie van het thema en inventarisatie van de kennis en ervaringen met het onderwerp. - Overzicht neurovisuele revalidatiezorg: stand van zaken – Evert Veldman
Een overzicht van bestaande screeningsinstrumenten en zorgstructuren voor mensen met NVS, met nadruk op de noodzaak tot betere samenwerking tussen expertisecentra en revalidatie-instellingen.
Onderzoeksontwerp van Ontketende Zorg – Ton Satink
Toelichting op de ontwerpgerichte aanpak (Double Diamond-model) en de samenwerking met ervaringsdeskundigen en professionals om tot een gedragen zorgpad te komen. - Cliëntenperspectief: resultaten kwalitatief onderzoek – Hans Kerstens
Een weergave van de patiëntreis vanuit het perspectief van mensen met NVS, inclusief knelpunten en succesfactoren in de revalidatie. - Zorgprofessionals aan het woord: resultaten focusgroepen – Xandra Kregting
Inzichten uit interviews met revalidatieprofessionals over bestaande werkwijzen, knelpunten en randvoorwaarden binnen de zorg voor mensen met NVS. - Afsluiting en plenaire discussie – Vera Linde Dol
Reflectie en gezamenlijke discussie over de kansen, randvoorwaarden en vervolgstappen richting betere zorg voor mensen met NVS.
Voorzitter: Dr. Vera Linde Dol – Neuropsycholoog en senior onderzoeker, Koninklijke Visio
Sprekers:
- Evert Veldman, MSc – Ergotherapeut en projectleider, Bartiméus. Titel: Overzicht neurovisuele revalidatiezorg: stand van zaken
- Dr. Ton Satink – Lector Neurorevalidatie – Eigen regie en Participatie, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. Titel: Onderzoeksontwerp van Ontketende Zorg
- Dr. Hans Kerstens – Docent fysiotherapie en senioronderzoeker, HAN. Titel: Cliëntenperspectief: resultaten kwalitatief onderzoek
- Xandra Kregting-Manteleers, MSc – Docent ergotherapie en onderzoeker, HAN. Titel: Zorgprofessionals aan het woord: resultaten focusgroepen
In het kader van patiëntgerichte zorg worden patiënt gerapporteerde uitkomstmaten (PROMs) steeds vaker ingezet. Ondanks het gepersonaliseerde karakter van interdisciplinaire (pijn)revalidatie vormen generieke PROMS echter de basis voor evaluatie en financiering. Maar in hoeverre weerspiegelen generieke PROMS de behandeleffecten die zinvol zijn voor individuele patiënten? Geldt voor gepersonaliseerde PROMS ‘less is more’?
Dit vraagstuk belichten we vanuit verschillende perspectieven: een wetenschappelijk/ theoretische beschouwing, (eerste) resultaten uit een systematische review, databasestudie en interviewstudie, alsmede het perspectief van een patiënt. Vervolgens gaan we met deelnemers in gesprek over de kernvraag: wat is het doel van medisch-specialistische pijnrevalidatie? En hoe meten we op een zinvolle manier of dat doel bereikt wordt?
Leerdoelen:
Na afloop van deze sessie:
- Heeft de deelnemer inzicht in het verschil tussen gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde uitkomstmaten.
- Kent de deelnemer de bevindingen uit een systematische review en een databasestudie naar gemeten effectgroottes van pijnrevalidatie met gepersonaliseerde en niet-gepersonaliseerde PROMS.
- Heeft de deelnemer inzicht in patiëntperspectieven op uitkomstmetingen binnen de pijnrevalidatie.
- Heeft de deelnemer inzicht in het belang van gepersonaliseerde revalidatiedoelen op participatieniveau.
- Kent de deelnemer de meerwaarde van CLEVER- vs SMART-doelen.
- Heeft de deelnemer actief deelgenomen aan een discussie over het beoogde doel van pijnrevalidatie en ervaren in hoeverre daar consensus over bestaat.
Programma en sprekers:
45 minuten: 4 presentaties: perspectieven op zinvol uitkomsten meten in de (pijn)revalidatie.
- Review: Generieke uitkomsten voor gepersonaliseerde revalidatie; een fatale fout? Prof. Dr. M.F. Reneman. Presentatie van een systematisch literatuuronderzoek waarbij de uitkomsten van pijnrevalidatie zowel met gepersonaliseerde- als met niet-gepersonaliseerde PROMS zijn gemeten. We plaatsen deze resultaten in een breder kader over de (duiding van) effectiviteit van pijnrevalidatie. We vragen ons af wat een ‘zinvolle MCID’ is en hoe we dit kunnen meten.
- Gepersonaliseerde versus niet-gepersonaliseerde uitkomstmaten in pijnrevalidatie: een multicenter database studie. Dr. T. Blikman. We vergelijken effect sizes van pijnrevalidatie zoals gemeten met een niet-gepersonaliseerde uitkomstmaat (PDI) en met een gepersonaliseerde uitkomstmaat (COPM).
- Betekenisvol uitkomsten meten in interdisciplinaire pijnrevalidatie: een patient-perspectief. Drs. L.M. van den Brandt en Eugenie de Ruiter (ervaringsdeskundige). We bespreken resultaten van een interviewstudie waarbij revalidanten reflecteerden op de mate waarin de gebruikte gepersonaliseerde (COPM) en niet-gepersonaliseerde meetinstrumenten (PDI) voor hen betekenisvolle behandeldoelen in kaart brachten.
- Participatie-gerichte en gepersonaliseerde revalidatie: kansen en valkuilen. Prof. dr. Dominique van der Velde: We verkennen hoe een eigentijdse definitie van revalidatie kan bijdragen aan meer duidelijkheid over het beoogde doel van revalidatiezorg, met specifieke aandacht voor het domein van maatschappelijke participatie. Er wordt toegelicht hoe het stellen van CLEVER- vs. SMART-doelen ons kan helpen in het streven naar zinvolle uitkomstmetingen.
45 minuten: paneldiscussie sprekers en deelnemers. Doelstelling: wat is de beste manier om de effecten van zinvolle (pijn)revalidatie te meten?
Binnen de (pijn)revalidatie bestaan verschillende ideeën over het beoogde doel van behandeling. Sommigen leggen de nadruk op verbetering van functioneren volgens de International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF), terwijl anderen stellen dat een verbetering van eigen regie en/of kwaliteit van leven, zelfs bij gelijkblijvend functioneren, ook een succesvolle uitkomst kan zijn.
In een interactieve discussie tussen panelleden en deelnemers willen wij deze (schijnbare?) tegenstrijdigheid nader onderzoeken aan de hand van discussievragen:
- Zouden we ook voorkeur hebben voor gepersonaliseerde uitkomstmetingen als deze een lagere effect size zouden hebben?
- Wat beschouwt u als een geslaagde pijnrevalidatiebehandeling? Verschilt dit van de patiënten?
- Als het functioneren gelijk blijft, maar de kwaliteit van leven toeneemt, is de behandeling dan geslaagd? Waarom wel/niet?
- Als het functioneren toeneemt, maar de kwaliteit van leven gelijk blijft, is de behandeling dan geslaagd? Waarom wel/niet?
- Welke uitkomstmaten vindt u het belangrijkst om zinvolle revalidatie te meten? Verschilt dit van patiënten?
In deze sessie zal worden ingezoomd op de implementatie van verschillende innovatieve netwerkzorg initiatieven in de regio Zuid-Limburg en Nijmegen. Zuid-Limburg is een regio met een van de grootste uitdagingen op het gebied van vergrijzing, lage sociaaleconomisch status, gezondheidsproblematiek en tekorten aan zorgverleners. Het leveren van netwerkzorg met een stepped-care principe kan een van de oplossingen zijn om de zorg toegankelijk, efficiënt en gelijkwaardig voor iedereen te houden. Dit is ook passend binnen de missie van de World Rehabiliation Alliance van de WHO. Zij beschrijven dat het belangrijk is om een geïntegreerd revalidatieaanbod over de verschillende lijnen en sectoren heen te ontwikkelen, vanuit een integrale visie op gezondheid te werken, waar nodig met een multidisciplinair team te werken en revalidatievoorzieningen beschikbaar te maken in alle zorglijnen en het sociaal domein.
Momenteel zijn of worden momenteel meerdere netwerken geïmplementeerd voor verschillende doelgroepen, waaronder mensen met chronische pijn, post covid syndroom en hersenletsel. Deze netwerken kennen overeenkomsten in aanpak, facilitators en barrières maar ook duidelijke verschillen.
In deze sessie zal worden ingegaan op de implementatie aanpak en uitkomsten van de verschillende netwerken als mede de geleerde lessen die toepasbaar zijn op andere regio’s in Nederland.
- Presentatie 1
De Position Paper beschrijft hoe revalidatiezorg eruit zou moet zien in 2030. Het doel is een regionaal toekomstscenario te schetsen, waarin beoogd wordt iedere persoon met een chronische aandoening passend te ondersteunen. - Presentatie 2
In dit project wordt de bewezen effectieve behandelmethode exposure geïmplementeerd in de 1ste en 2de lijn, en een lerend netwerk ontwikkeld op regionaal en landelijk niveau. - Presentatie 3
In dit project is een chronisch pijn netwerk geïmplementeerd in de regio Maastricht-Heuvelland, met een stepped care principe. Dit netwerk is overstijgend over de 1ste, 2de en 3de lijn heen, waarbij ook het sociaal domein betrokken is. - Presentatie 4
In dit project is een stepped care netwerk geïmplementeerd en geëvalueerd voor de nazorg van patiënten met post-covid syndroom. In deze presentatie zal de nadruk liggen op het zorgpad post-COVID waarin een casemanager de begeleiding en doorverwijzingen naar de juiste zorgverleners overneemt van de huisarts. - Presentatie 5
In dit project wordt gewerkt aan transformatie van bestaande samenwerkingsverbanden naar netwerkzorg ter bevordering van participatie van mensen met hersenletsel. Hierin zijn de 1ste, 2de en 3de lijn alsmede het sociaal domein betrokken. De samenwerkingsverbanden zijn zowel regionaal als provinciaal ingericht. - Presentatie 6
Programma en sprekers:
De voorzitter van deze sessie zal Dr. Ivan Huijnen zijn met het volgende programma:
- Inleiding in de Position Paper Revalidatie 2030 Zuid-Limburg, bewegen naar een regio waar iedereen mee doet. Door: Dr. Ivan Huijnen. 15 minuten
- Implementatie van exposure behandeling bij chronische pijn Door: Dr. Marissa Gerards. 15 minuten
- Implementatie van chronisch pijn netwerk Door: Dr. Darcy Ummels. 15 minuten
- Persoonsgerichte, integrale nazorg COVID-19 in de regio Door: Dr. Marcia Spoelder-Merkens. 15 minuten
- Gezond Leven met Hersenletsel in Limburg Door: Dr. Simone Sep 15 minuten
- Ruimte voor vragen en discussie Door: Dr. Ivan Huijnen. 15 minuten
Recent advances in artificial intelligence have led to the development of Large Language Models (LLMs), such as ChatGPT, with promising applications in healthcare. In rehabilitation, LLMs may help reduce clinical workload by automating the extraction of relevant information from Electronic Health Records (EHRs)—for example, identifying fall or near-fall incidents during inpatient stays. Another potential use is monitoring aspects of functioning, activity, and participation based on the International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF).
Conversational interfaces, including social robots and chatbots, could support patient engagement in home settings, offering friendly interactions while unobtrusively collecting structured health information over time. However, significant challenges remain. LLMs are difficult to control and adapt to specific healthcare systems, raising concerns about responses reflecting non-local medical practices (e.g., U.S.-based standards) and failing to account for individual patient contexts. Additionally, issues such as hallucinations and bias limit their reliability in critical decision-making.
This mini-symposium explores the potential and limitations of LLMs in rehabilitation.
Learning objective:
Participants will gain insight into both the potential and the limitations of LLMs in rehabilitation contexts.
Programme outline:
- Introduction to LLMs and relevance to rehabilitation and ICF.
Vossen/ Morgado da Costa, Veen (15 min). - Detecting and predicting fall incidents from EHR tekst data using LLMs.
Geleijn (15 min). - Automated extraction of health and disability data from EHRs using ICF.
Van der Leeden (15 min). - Conversational agents in rehabilitation.
Vossen/ Morgado da Costa (15 min). - Practical implementation.
Aarden, van der Leeden (15 min). - Discussion.
Presenters:
- Dr. Sabina van der Veen (Leiden University Medical Center, Faculty of Social Sciences, Department of Psychology).
- Prof dr. Piek Vossen/Dr. Luis Morgado da Costa (VU University, Faculty of humanities, Department of Language, Literature and Communication, LCC).
- Edwin Geleijn PT (Amsterdam UMC, Department of Rehabilitation Medicine).
- Dr. Jesse Aarden (Amsterdam University of Applied Sciences, Digital life).
- Dr. Marike van der Leeden (Amsterdam UMC, Department of Rehabilitation Medicine).