Colloquium 2023

  • Online
  • Dit evenement is afgelopen
Bekijk fotoalbum

Sprekers

dr. Ilse van Nes

Revalidatiearts en dagvoorzitter Colloquium

dr. Johan Lim

aios revalidatiegeneeskunde en dagvoorzitter Colloquium

Prof. Meike Bartels

Hoogleraar en keynote spreker

Dagvoorzitters: Ilse van Nes en Johan Lim

Het dagvoorzitterschap tijdens het Colloquium wordt verzorgd door het duo dr. Ilse van Nes, revalidatiearts en opleider Sint Maartenskliniek en dr. Johan Lim, aios revalidatiegeneeskunde Amsterdam UMC.

Keynote Meike Bartels

Waarom is de een gelukkiger dan de ander?

De een geeft een 8 aan zijn leven de andere een 5. De een voelt zich bijna altijd gelukkig, de ander maar af en toe. Waar komen deze verschillen in geluksgevoel vandaan? En is er een link tussen geluk en mentale aandoeningen?

Aan de hand van de waardevolle data van het Nederlands Tweelingen Register laat Meike Bartels zien dat verschillen in geluksgevoel voor een deel komen doordat mensen genetisch van elkaar verschillen. Ze beschrijft tevens het grote internationale onderzoek dat de eerste genetische varianten voor geluk heeft gevonden. Hoe gaat dit onderzoek eigenlijk in zijn werk en wat betekent het nu eigenlijk als geluk voor een deel erfelijk bepaald is? Kunnen we er dan niks aan veranderen? En kan geluksinterventie dan ingezet worden als preventie voor mentale aandoeningen? In haar lezing zal Meike meer vertellen over tweelingenonderzoek, geluksonderzoek en zal ze uitleggen of u nu juist wel of niet een gelukstraining moet volgen.

Biografie

Meike Bartels (1973) is University Research Chair hoogleraar Genetics and Wellbeing bij de Afdeling Biologische Psychologie, Vrije Universiteit Amsterdam. Ze startte haar onderzoekslijn naar geluk met een VENI en open competitie subsidie van NWO. In 2014 werd zij benoemd tot Hoogleraar onder het competitieve en eervolle University Research Programma van de VU. Ze publiceerde meer dan 275 papers in peer-reviewed tijdschriften, waaronder het eerste moleculair genetische bewijs voor welbevinden in PNAS en de eerste genetische varianten voor welbevinden in Nature Genetics. Ze kreeg een prestigieuze ERC Consolidator beurs om haar onderzoekslijn over genetica en welbevinden te consolideren. Recentelijk heeft ze een NWO-VICI beurs toegekend gekregen om haar onderzoek verder uit te breiden. In 2022 heeft ze en bijdrage geleverd aan het World Happiness Report. Ze is de president van de International Positive Psychology Association. Ze is tevens de directeur van de Research Master Genes in Behaviour in Health. Ze leidt en begeleidt verschillende onderzoeksprojecten om zicht te krijgen op de onderliggende bronnen van variatie in geluk en welbevinden.


Tafelgesprek ‘de gelukkige dokter’

In de middag zullen dagvoorzitters in gesprek gaan met drie sprekers over het onderwerp ‘de gelukkige dokter’:

  • Cassandra Zuketto, psychiater
  • Paul Dekker, revalidatiearts en lid van Beroepsbelangencommissie van de VRA
  • Bianca Verbeek, aios orthopedie en bestuurslid De Jonge Specialist